ClockWise, specialist op het gebied van online urenregistratie, projectmanagement en facturatie, groeit al meerdere jaren gestaag. Hierdoor ontstaat er behoefte aan een frisse en ook kritische blik van buiten en mensen met kennis en ervaring die aan de verdere ontwikkeling van de onderneming kunnen bijdragen. Wij spraken met directeuren Anita Borst en Karel de Vos van ClockWise over hun overwegingen bij het oprichten van een RvA.

“Als directeuren van ClockWise zijn wij vooral bezig met de inhoud, de techniek en groei van ons product”, steekt Anita van wal. “Sinds 2007 zijn we heel steady aan het groeien. Onze klanten worden ook steeds groter, wat veel van ons vraagt. Op een gegeven moment merkten we dat je je met álle aspecten van het ondernemen gaat bezighouden. Dat kost tijd en energie en is een mogelijke rem op de doorontwikkeling. We hadden behoefte aan een blik van buiten, mensen met een helicopterview en afstand, om ons als directie en de onderneming verder te helpen.”

Ook Karel merkt dat hij steeds vaker vragen heeft die hij graag zou stellen aan iemand die er ervaring mee heeft. “Dan wil ik even een handigheidje, of gewoon iemand bevragen over zijn of haar mening. Je wilt dingen prioriteren, of toetsen. Iemand die je op koers houdt. Wij zijn zo druk bezig met het runnen van ClockWise – en dat gaat gelukkig heel erg goed – dat het fijn zou zijn om, in overleg, onze bedrijfsprocessen geformaliseerder vast te leggen, zodat je er ook op terug kunt grijpen. Dit alles voor meer duidelijkheid over waar we staan en waar we naartoe willen.”

Wensen en behoeften

Voordat Anita en Karel concreet op zoek gaan naar leden voor hun RvA, leggen ze eerst hun wensen en behoeften vast. Ze hebben in hun vriendenkring mensen die met ze meedenken, maar pakken het liever wat professioneler aan. “We zochten mensen die niet zo zijn zoals wij”, zegt Karel hierover. “Juist om die nieuwe kennis en ervaring in te brengen. Verder was het belangrijk dat de Raad van Advies gedegen bedrijfservaring in zou brengen, commercieel complementair zou zijn aan ons, met kennis van HR en bedrijfsprocessen. En liefst een man en een vrouw, voor de diversiteit.”

Samen stellen Anita en Karel een profiel van de kandidaten op, waarbij ze geholpen worden door PMP. “Die ondersteuning hielp ons om dit proces snel en effectief te doorlopen en onze wensen helder te krijgen”, vertelt Anita. “Via het matchingplatform van PMP selecteerden we vervolgens zes kandidaten met wie we in gesprek gingen. Uit die zes hebben we er twee gekozen en zij zijn inmiddels officieel tot Raad van Advies van ClockWise benoemd. We starten binnenkort met onze eerste vergadering. We kijken ernaar uit om samen te gaan werken.”