Wil je commissaris worden? Hier vind je alle informatie over het werk van een commissaris.

Hoe weet je of het vak van commissaris bij je past?

Om te weten of het vak van commissaris bij je past, is het handig om vooraf een persoonlijke analyse te doen. Waarom wil je commissaris worden en wat wil je bereiken? Wat drijft je? Wat is je meerwaarde? Wat zijn je competenties, bijvoorbeeld op het gebied van bestuurlijke ervaring, financiële ervaring of sectorkennis? En bij wat voor soort organisatie, en in wat voor soort markt ben je het beste op je plaats? Denk je na die analyse dat je echt van toegevoegde waarde kunt zijn voor een organisatie, dan kun je vervolgstappen gaan nemen om het concreet te maken.

Moet je een opleiding doen om commissaris te worden?

Een commissarisopleiding is niet verplicht om het vak uit te kunnen oefenen, maar het versterkt je positie als je de juiste kennis in huis hebt. Het werk van een commissaris vraagt om bepaalde vaardigheden, onder meer op het gebied van financiën en governance. Als je die nog onvoldoende hebt, is het aan te raden een opleiding tot commissaris te volgen. Er zijn volop mogelijkheden, bij verschillende opleidingsinstituten in Nederland.

Hoe oud moet je zijn om commissaris te worden?

Er is geen leeftijdsgrens. Op dit moment is de jongere generatie vaak nog ondervertegenwoordigd in RvC’s en RvT’s. Terwijl jonge mensen doorgaans andere vragen stellen, bijvoorbeeld over thema’s zoals duurzaamheid en innovatie. Ze brengen een frisse blik, nieuwe kennis en ervaring. Het zorgt voor de broodnodige verscheidenheid binnen een raad en een passende afspiegeling van de organisatie waarop het toezicht houdt. Ben je jong en wil je commissaris worden? Schroom dan niet en ga ervoor. Het gaat om je inbreng, niet om je leeftijd.

Hoe combineer je je rol als commissaris met een drukke baan?

Ben je in loondienst? Dan loop je wellicht op tegen het aantal uren naast je baan. Maak dan afspraken met je werkgever over de hoeveelheid tijd die je wilt besteden aan het commissariswerk. Je commissariswerk kan tenslotte voor je huidige werkgever ook interessant zijn. Ga het gesprek aan, je kunt bijvoorbeeld een dag(deel) vrijkopen.

Hoe bereid je je voor op een kennismakingsgesprek als nieuwe commissaris?

Je kunt een due diligence onderzoek doen ter voorbereiding op het gesprek. Vraag de jaarverslagen op, de statuten, het organogram, enzovoorts. Onderzoek hoe de organisatie erbij staat en welke grote veranderingen of uitdagingen er nog op af komen. Bedenk zelf of deze functie wel of niet bij je past, dan kun je alvast nadenken over de vragen die je wil stellen tijdens het gesprek. Zie hier nog meer tips hoe je je kunt voorbereiden.

Wat kan PMP Supervisor voor jou betekenen?

Je kunt je als commissaris inschrijven bij PMP Supervisor, zodat je gevonden kunt worden op basis van jouw kwaliteiten en interesses. Als je bij ons staat ingeschreven, beschik je over een anoniem online profiel. Aan de hand van je competenties en wensen is je profiel vindbaar voor organisaties die op zoek zijn naar een commissaris.