Wat is de gedachte achter PMP? En waarom zou je je commissaris niet via een advertentie, LinkedIn, of via via werven? Oprichter Gerben van der Werf vertelt meer over de matchingmethode van PMP.

“De kwaliteit van je RvC of RvA is zo bepalend voor het succes van je bedrijf of instelling, dat het vinden van de juiste mensen vanzelfsprekend en makkelijk moet zijn. Of je nu een kleine instelling bent of een multinational.

Toch is het matchen van de juiste mensen op dit niveau vaak niet vanzelfsprekend, het is complex. Je wilt iemand vinden met de juiste kennis en ervaring, iemand die qua persoonlijkheid goed past en de wederzijdse verwachtingen moeten op elkaar afgestemd zijn.

Niet zelf zoeken

Wij hebben een matchingmethode ontwikkeld, die persoonlijke begeleiding en moderne zoek- en matchtechnologie combineert. Daarmee kunnen we gekwalificeerde kandidaten vinden die voldoen aan de specifieke behoeften van je bedrijf en echt passen bij wat jij nodig hebt.

Dit bespaart je ook nog eens tijd en moeite, omdat je niet zelf hoeft te zoeken.

Alleen een advertentie?

Met alleen een advertentie bereik je je doel vaak niet. Om te weten wie de juiste mensen zijn, is het goed om kraakhelder te hebben wat je zoekt. Wie heb je nodig in jouw situatie? Welke kenmerken, eigenschappen en ervaring zijn gewenst?

In een advertentie kun je niet al je wensen en verwachtingen kwijt en je bent afhankelijk van wie jouw advertentie ziet en daarop wil reageren.

Onterechte voorrang

Bovendien gaan de kandidaten die reageren in hun brief naar het gewenste profiel toeschrijven. Heel menselijk, maar niet objectief. Het is ook nog eens een crime om de reacties onderling te vergelijken aan de hand van je wensenprofiel.

Mensen die goed kunnen schrijven – zelf of via een handige AI-tool zoals ChatGPT – krijgen onbewust en onterecht een voorrangspositie. Terwijl goed schrijven en artificial intelligence verder niets zeggen over de geschiktheid voor de rol.

Zonder biases

Ook zoeken via LinkedIn blijft beperkt. CV’s richten zich vooral op wat een persoon heeft gedaan en veel minder op wat iemand werkelijk in huis heeft. Ze wakkeren bovendien biases aan. Je ziet namen en termen die mensen zelf hebben opgeschreven en automatisch verbind je daar kwaliteiten aan – zowel positief als negatief.

Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand bij Shell vandaan komt, krijg je automatisch een beeld en kenmerken van die persoon in je hoofd. Je denkt waarschijnlijk niet meteen aan die leuke medewerker die broodjes verkoopt bij het lokale Shell-tankstation, en toch voelt het onbewuste beeld dat je in je hoofd kreeg aan als waarheid.

Via via zoeken

Zoeken ‘via via’ dan? Het klinkt misschien handig, zeker als je een groot netwerk hebt. Maar het is onmogelijk om van alle mensen die je kent ook alle kenmerken die nodig zijn voor een rol te kennen en te identificeren.

Bovendien heb je een gekleurd beeld van iemand die je kent en dat zit een zuivere selectie in de weg.

Voor een goede match wil je zo objectief mogelijk zoeken, zonder biases, op basis van wat iemand werkelijk kan inbrengen. Daar is ons proces op ingericht.

Goede voorselectie

In het matchingsysteem van PMP is iedereen objectief in kaart gebracht. Het beschrijft niet alleen waar iemand heeft gewerkt, maar ook wat iemand heeft in te brengen, in totaal vierhonderd punten. Het systeem kan aan de hand van die punten een goede voorselectie maken van kandidaten die op papier al mooi passen bij het gezochte profiel.

Kandidaten worden automatisch gefilterd op waar ze zelf ook voor openstaan. Iemand die in Limburg woont, wil misschien niet naar Amsterdam. Je forceert ook niemand in een rol – bijvoorbeeld die van voorzitter – die iemand niet wil.

Verkeerde plek?

Het is tenslotte zonde als mensen op de verkeerde plek zitten. Vervelend voor de organisatie, voor henzelf – want ze zouden ergens anders wél passen –, en voor die geschikte kandidaat voor wie nu een plek bezet blijft.

En het is ook helemaal niet nodig, want er zijn genoeg goede mensen en genoeg vacatures.

Talentvolle mensen

Door onze geavanceerde matchingmethode kun je er zeker van zijn dat je via PMP wordt gekoppeld aan gekwalificeerde kandidaten die echt geschikt zijn voor de rol en passen bij wat jij nodig hebt. Daardoor is het risico op een slechte match heel klein.

Ons PMP-netwerk van commissarissen breidt zich continu uit met talentvolle mensen, waardoor je toegang krijgt tot een schat aan kennis en ervaring. En die stellen wij aan iedereen die kwaliteit wil beschikbaar.”

Weten welke stappen PMP doorloopt naar de juiste match? Lees dan ons artikel 'Ontdek de zeven stappen achter de matchingmethode van PMP'.