Bosch Transmission Technology was al een tijd op zoek naar een nieuw lid voor de RvC. Jan Willem Lenderink en Robert Antonise van de OR (vicevoorzitter en voorzitter) besloten hun verzwaard voordrachtsrecht aan te wenden. “Het was tijd voor verandering.”

“Als je kijkt naar andere bedrijven in de technische industrie, dan zie je dat het old boys network nog overal aanwezig is”, vertelt Robert Antonise, voorzitter van de OR bij Bosch Transmission Technology. “De RvC-leden komen vaak zelfs uit de éigen gelederen. Ik wil niet zeggen dat dat nooit goed heeft gewerkt, maar de tijden en de economie veranderen en vragen om een nieuwe manier van werken. Meer inclusief, onafhankelijker.

Dat vraagt ook om een nieuwe manier van toezicht. En daar wilden wij ons als OR hard voor maken, misschien wel als eersten in de industrie.”

Snel iemand vinden

“Wij wilden bovendien snel iemand vinden”, vertelt vicevoorzitter Jan Willem Lenderink. “Het liep al best een lange tijd, er stond druk op de ketel vanuit de directie en we wilden het gewoon rond hebben. In PMP vonden we een gespecialiseerde partij die ons kon bieden waar we naar op zoek waren: een database met veel kandidaten, onafhankelijk, kwalitatief dik in orde. We wisten al snel, dit gaan we doen.”

“We begonnen onze zoektocht met een hele brede profielschets die we van de RvC hadden meegekregen. Natuurlijk hadden we onze voorkeuren: niet iemand uit de eigen onderneming en vanwege de huidige samenstelling liefst een vrouw. Maar verder konden we met die profielschets alle kanten op. Op advies en in overleg met PMP hebben we de criteria en competenties verder aangescherpt, zodat we veel gerichter konden zoeken.”

De juiste kandidaten

“En in no time kregen we tien kandidaten voorgelegd”, zegt Robert. “Op basis van die profielen volgde nog een persoonlijk gesprek met PMP. Wat vonden we nou echt belangrijk? Zo kwamen we steeds dichter bij de kern van wat we zochten. Uiteindelijk zijn we met drie kandidaten in gesprek gegaan en daar is ons nieuwe RvC-lid uitgekomen.”

“Terugblikkend zijn we erg blij met de snelheid van het proces, de hoge kwaliteit van de data – de juiste mensen kwamen uit het systeem – en vooral met de goede interactie met PMP”, zegt Jan Willem tot besluit. “Zodra je goed weet waar je naar op zoek bent, kun je namelijk tempo maken. Zonder PMP hadden we dit nooit zo gekund.”