Toen Koos Breen, vroeger bestuurder van onder meer Van Leeuwen Buizen en nu veelvuldig commissaris, op zoek ging naar een nieuwe collega voor een RvC, besloot hij iets nieuws te doen. Naast het eigen netwerk, schakelde hij de hulp in van het online commissarisplatform PMP Supervisor. Hier vertelt hij hoe dat afliep.

De vraag

“Voor een bedrijf van meer dan 1000 medewerkers en meer dan een half miljard omzet, met een stevige RvC van vijf leden, zochten we een nieuwe collega voor de RvC. Ik ben zelf al jarenlang commissaris, voor zowel kleinere als grote bedrijven en in mijn ervaring vinden we meestal iemand via het netwerk of soms via een executive search bureau.

Nu kwamen er dus ook vrij snel namen naar voren uit ons netwerk waarmee we de gesprekken konden ingaan. Maar ik had onlangs PMP Supervisor leren kennen en ik was benieuwd of daar ook een goede match uit zou komen. Iemand die we wellicht nog niét kenden, met een hele andere achtergrond. Als je maar uit je eigen netwerk blijft putten, vis je tenslotte in een beperkte vijver. Dus maakte ik een account aan en begon aan deze voor mij totaal nieuwe manier van zoeken.”

De zoektocht

“Ik merkte al snel dat de manier van zoeken op de website van PMP Supervisor heel laagdrempelig is. Bij executive search bureaus ben je bijvoorbeeld op voorhand al heel veel kosten kwijt door de commitment die je moet maken. Bij PMP zijn de kosten overzichtelijk en transparant. Moeilijk is het ook niet. Als je hulp nodig hebt bij het navigeren, krijg je die van één van de medewerkers van PMP. Ik gaf de kenmerken aan die we zochten in onze nieuwe commissaris - waarbij je heel flexibel je search kunt aanpassen als dat nodig is - en uiteindelijk rolde er twee (anonieme) namen uit het systeem.

Hiervan bleef één kandidaat over die aan alle criteria voldeed en zelf ook geïnteresseerd was, dus nodigden we hem uit voor een gesprek. Heel zuiver eigenlijk, je weet van elkaar wat je wilt, zonder hidden agenda’s. Als je iemand via het netwerk vindt, kunnen de afspraken soms wat schimmig blijven, is mijn ervaring. Hier zijn alle stappen van het proces helder. Je ziet wat er gebeurt.”

Het resultaat

“Van alle kanshebbers hebben we uiteindelijk een gesprek gevoerd met een kandidaat uit ons netwerk en met de kandidaat van PMP en uiteindelijk is de laatste gekozen door de leden van de RvC. Hij was simpelweg de beste kandidaat en we zijn allemaal blij met het feit dat we nu iemand in onze RvC hebben met een totaal andere achtergrond, die ons netwerk weer kan vergroten. Een frisse blik van buiten!

Ik vind PMP Supervisor dan ook een grote aanwinst voor de wereld van toezichthouders en commissarissen. Je vindt er niet alleen geschikte kandidaten voor kleinere organisaties, de semi-publieke sector of voor stichtingen, maar dus ook voor (middel)grote bedrijven. Het is een zuiver en transparant platform waarmee ik zeer goed uit de voeten kon, waardoor de zoektocht plezierig was en uiteindelijk dus zeer succesvol. Ik zal het bij een volgende zoektocht zeker weer gebruiken.”

Commissaris vinden?

Bij PMP vind je de juiste kandidaten voor jouw Raad van Commissarissen of Raad van Toezicht.

Wil je weten hoe het werkt? Zo werkt PMP

Download onze brochure hier:

Download de PMP brochure