Bij veel advertenties waar commissarissen worden geworven, wordt specifiek gemeld dat lokale verbondenheid gewenst is. Waarom eigenlijk en is dit wel zo wenselijk? Ervaren beroepscommissaris Rob van Leeuwen vindt van niet en legt uit waarom.

Van Leeuwen: ‘Wanneer we het hebben over een commissariaat in de vastgoedsector, begrijp ik de voorkeur voor iemand die exact weet wat er speelt in de regio en kennis heeft van bestemmingsplannen etc. Maar wanneer het gaat om toetsing van een bedrijf in de financiële sector of iemand opteert voor een financiële positie binnen de raad, dan is regionale verbondenheid in mijn ogen juist niet gewenst. U bent immers op zoek naar een compleet onafhankelijk persoon. Als u iedere zondag naast elkaar in de kerk zit, is het moeilijk te zeggen dat u het volstrekt met de ander oneens bent. U moet daar strak op kunnen acteren.

Onafhankelijkheid

Commissarissen die bevriend zijn met bestuur en directie, of mensen die al 20 jaar zitting hebben in dezelfde raad, zijn gevallen die voorkomen en niet bevorderlijk zijn voor goed toezicht. Dat is de kat op het spek binden. Onafhankelijkheid is beter voor iedereen. Regionale bekendheid kan in mijn ogen dan ook eerder tegen dan meewerken. Wanneer u met de beste partij wilt samenwerken, zorgt u, als het goed is, ook voor een openbare aanbesteding.

Professionalisering

Afhankelijk van de sector, worden procedures rond de aanname van commissarissen steeds beter geregeld. Code-Tabaksblat geeft richting, maar er is geen overkoepelend orgaan dat bepaalt en controleert. In de financiële sector is de Nederlandse bank dominant aanwezig, de Autoriteit Woningcorporaties heeft nog niet dezelfde rol. Veel mensen zijn van mening dat de privatisering van de vastgoedsector een van de slechtste besluiten is geweest. Ik denk dat het een van de beste besluiten is, maar er mist nog een stuk professionalisering op het gebied van toetsing. Tot slot een advies voor financiële commissarissen: Neem kennis van de visitatiemethodiek 5.0, deze geeft financiële richtlijnen die de moeite waard zijn kennis van te nemen.