Tijdens het werven van een nieuw raadslid spelen kritische relevante vragen en een goed onderbuikgevoel een rol. Niet alleen bij de zittende raad, ook bij de potentiële commissaris. Ronald Florisson, toezichthouder bij semipublieke organisaties en medeoprichter van de maatschap Beter Toezicht, deelt zijn inzicht over de focus van kandidaat-commissarissen tijdens het sollicitatiegesprek.

Hoe achterhaalt u relevante informatie over de raad?

De rol van commissarissen is veranderd. De verantwoordelijkheden, beleidsruimte en transparantie zijn toegenomen en daarmee is ook het belang van een goed samengestelde raad groot. Tijdens het werven van een nieuw raadslid spelen kritische relevante vragen en een goed onderbuikgevoel een rol. Niet alleen bij de zittende raad, ook bij de potentiële commissaris. Ronald Florisson, toezichthouder bij semipublieke organisaties en medeoprichter van de maatschap Beter Toezicht, deelt zijn inzicht over de focus van kandidaat-commissarissen tijdens het sollicitatiegesprek.

Durf te vragen

Florisson: ‘Het is mooi om te doen, het geeft verdieping, een breder netwerk en een nieuwe kijk op uw eigen werkzaamheden. Mensen willen graag toezichthouder worden, maar dat betekent niet dat ze niet door moeten vragen. Het is een wederzijdse oriëntatie. Wanneer u als kandidaat niet doorvraagt, blijkt u geen geschikte commissaris te zijn en als u wel doorvraagt en daardoor wordt gepasseerd, is de kwaliteit van de raad twijfelachtig.’ Wees dus kritisch, maar wat is de focus?

Gedeelde verantwoordelijkheid

‘Bekijk het proces van de zakelijke kant. Wees goed voorbereid, lees relevante stukken als jaarverslagen en volg online nieuws over het bedrijf. Vraag tijdens het gesprek naar de stand van zaken, de verwachtingen en informeer voor u tekent naar de aansprakelijkheidsverzekering die er ligt. Belangrijk, omdat u volledig verantwoordelijk bent vanaf het moment dat u aantreedt.

Cultuur

‘Probeer tijdens het gesprek te achterhalen of de raadscultuur bij u past, bijvoorbeeld via vragen over de relatie tussen bestuurder en toezichthouder en de wijze waarop informatie-uitwisseling plaatsvindt. Is er contact met de tweede laag of gaat alle informatie langs de bestuurder? Vraag altijd of de RvC of RvT regelmatig geëvalueerd wordt met een externe begeleiding. Een verstandige Raad evalueert zichzelf regelmatig. Vraag naar de uitkomsten van de laatste evaluatie.’

Onderbuikgevoel

‘Tot slot wellicht voor de hand liggende, maar toch relevante tips: maak u niet druk over concurrentkandidaten en luister naar uw (onderbuik)gevoel. U wilt achterhalen of u in gesprek bent met een team waarin u goed tot uw recht komt. Een team dat samenwerkt en elkaar steunt wanneer dat nodig is. U bent gegadigde voor een verantwoordelijke positie, waarbij u zeker wilt zijn die verantwoordelijkheid te kunnen delen met de juiste mederaadsleden.’