Over negatieve excessen wordt genoeg gepraat en geschreven, maar over de kracht van een goede Raad veel te weinig. In het bijzonder een RvA. Een goede Raad zorgt voor continuïteit, brengt waardevolle kennis en ervaring in en houdt je als directeur scherp.

Over negatieve excessen wordt genoeg gepraat en geschreven, maar over de kracht van een goede raad te weinig. In het bijzonder een RvA, die bestaat uit vaste, onafhankelijke vertrouwenspersonen die als doel hebben om jou als ondernemer het beste uit jezelf te laten halen.

Een goede raad zorgt voor continuïteit, brengt waardevolle kennis en ervaring in en houdt je als directeur scherp. Bovendien geeft het je een sterkere positie tijdens onderhandelingen, bijvoorbeeld met de bank, en extra vertrouwen richting klanten. Maar waarin zit nou precies  het praktische verschil tussen een RvC en een RvA?

Verschil RvC en RvA

Een RvC is een formeel orgaan dat wettelijke verplichtingen en bevoegdheden heeft. Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht, maar het MKB kan er vrijwillig voor kiezen. Toch zijn er dan ook wettelijke verplichtingen en bevoegdheden van kracht. Denk daarbij aan de plicht om toezicht te houden op het bestuur en de bevoegdheid om directieleden te ontslaan.

Een RvA is daarin veel losser. Voor een RvA bepaal je zelf de onderlinge afspraken en verhoudingen, zonder dat ze wettelijk worden opgelegd. 

Zie het als het verschil tussen een huwelijk en een samenlevingscontract. Het ene is niet beter of slechter dan het andere, maar de insteek verschilt. In bepaalde situaties past het huwelijk beter, in andere juist het samenlevingscontract. Dat is bij RvC’s en RvA’s net zo.

Groeiende onderneming

Zeker in de jongere jaren en/of in een sterke groeifase van een onderneming, zijn de formaliteiten die een RvC horen niet altijd passend. In die fase moet er gepionierd kunnen worden, gezocht worden, zijn ‘voortschrijdend inzicht’ en ‘slagvaardigheid’ centrale thema’s. In dat stadium is het soms belangrijk om af te kunnen wijken van de gemaakte afspraken, zonder dat je van de weg afraakt.

Dan heb je behoefte aan een orgaan dat meedenkt, adviseert, meevoelt, een netwerk in kan zetten. Dat te benaderen is voor tactische en inhoudelijke vraagstukken, naast de 'gewoonlijke' strategische. Een RvA kan meedenken over financiën, organisatie, en markten zonder op de stoel van de directie te gaan zitten.

Wettelijk versus niet-formeel

Bijkomend voordeel van een RvA ten opzichte van een RvC in deze fase zit hem in de sociale dynamiek van de niet-formele binding. Waar bij een RvC taken en bevoegdheden wettelijk verankerd zijn, inclusief ontslag-bevoegdheid, moeten directie en RvA er met elkaar uitkomen om bij elkaar te blijven.

Dat neemt niet weg dat er kritisch opgetreden kan worden, maar de niet-formele binding draagt bij aan een natuurlijke omgang tussen directie en raad die bij een jong en/of snel groeiend bedrijf past.

Naarmate een bedrijf verder in de professionaliseringsfase komt, is de formele relatie van een RvC juist passender en kan de RvA plaatsmaken voor een RvC.

Kortom: heb je een jong en/of sterk groeiend bedrijf? Goede raad: gun jezelf een Raad van Advies.

PMP-oprichter Gerben van der Werf schreef hier eerder al een column over voor de MKB Servicedeks. Lees hem hier: Column voor MKB Servicedesk


Ontvang de RvA-bundel

Ontdek de kracht van een Raad van Advies en vraag nu onze RvA-bundel 'Alles over Raden van Advies voor groeibedrijven' aan.

Lees wat een RvA is, wat het voor jouw bedrijf kan betekenen en laat je inspireren door persoonlijke verhalen van ondernemers.

Mail mij de RvA-bundel

Stuur mij de RvA-bundel