De meerwaarde van een RvA voor groeibedrijven

Memo | 1-6-2021 | 1

Waarom zou je als groeiende onderneming aan een Raad van Advies (RvA) beginnen? Zijn die niet heel kritisch? Kost het veel tijd? We vroegen aan mr. drs. Antje Kuilboer-Noorman, ervaren ondernemer, bedrijfsadviseur en lid van meerdere RvA’s, wat je aan een RvA hebt. Zij geeft vijf redenen om als groeibedrijf aan een RvA te beginnen.

1. RvA levert eyeopeners op

“Een Raad van Advies (RvA) geeft groeiondernemingen een objectieve blik op het afwegen van belangen en het maken van keuzes. Het heeft geen bindende positie en behoed je niet altijd voor fouten, maar het biedt goede, georganiseerde tegenspraak. En dat levert eyeopeners op. Over je personeel, je producten, over hoe je je boekhouding goed organiseert, hoe je je sales regelt. Bij veel groeibedrijven zie je dat ze van een gezellige club naar een echt professioneel bedrijf moeten gaan. Dat levert strubbelingen en hobbels op. De ervaring van een RvA kan daarbij helpen.”

2. Kennis en expertise van de RvA

“De RvA komt doorgaans zo’n drie tot vier keer per jaar bij elkaar en vergadert dan zo’n drie uur. Daarnaast kun je altijd even bellen. Dat valt qua tijdsbesteding mee. Maar in die tijd heb je als ondernemer wel de kans om gerichte vragen te stellen en te beantwoorden. Zullen we dit product aan onze lijn toevoegen? Hoe richten we onze organisatie daarop in? Het is een prachtige kans om gebruik te maken van de specialistische kennis van de RvA-leden. Die het op hun beurt weer geweldig vinden om die kennis en expertise in te zetten.”

3. Advies RvA over groeibeslissingen en salesvraagstukken

“Groei heeft enorm veel consequenties voor je organisatie. Er veranderen zaken voor je op het gebied van personeel, je financiën, investeringen en het nemen van risico’s. Bovendien ga je tegen salesvraagstukken aanlopen. Ook hier geldt: maak gebruik van de kennis van de RvA. Ik merk bijvoorbeeld vaak dat groeibedrijven meteen een salesmedewerker willen inhuren, maar meestal is dat in die fase niet verstandig. Een RvA kan je met die beslissing helpen.”

4. Nieuwe inzichten door RvA

“Een RvA daagt je uit om het bredere perspectief te zien, ten opzichte van de organisatie, maar ook ten opzichte van jezelf. Als ondernemer ben je vaak zo druk met de lopende zaken, dat er een kokervisie kan ontstaan. Met de RvA kun je in een veilige omgeving middels een dialoog tot nieuwe inzichten komen. Je neemt even afstand van de dagelijkse race, en kijkt door een andere bril naar het functioneren van je onderneming en naar je ambities en waarden. Daarna kun je weer fris verder.”

5. Snelle hulp RvA bij belangrijke vragen

“Je kunt natuurlijk ook altijd een beroep doen op je RvA tussen de vergaderingen door. Dat moet dan wel in goede samenspraak gaan. Ik heb er zelf nooit een probleem mee en voel me niet overvraagd door de ondernemingen waar ik momenteel in de RvA zit. Als ze met een contract zitten en ze willen dat ik als jurist even meekijk? Prima. Het mooie is dat ik er zelf ook veel energie van krijg. Ik heb altijd zin in de vergaderingen en vind het mooi om te zien dat anderen iets met mijn advies kunnen. En ik ben apetrots als ik zie dat het goed gaat, ik geniet echt mee van de successen.”

De meerwaarde van een RvA voor groeibedrijven. Tips van Antje Kuilboer-Noorman

Antje is Raad van Advieslid bij Klippa en bij WorldEmp. Wat vinden zij de belangrijkste meerwaarde aan een RvA? We vroegen het de twee CEO's.

“Als snelgroeiende software scale-up is onze bedrijfsvoering continue aan verandering onderhevig. Het is daarbij fijn om periodiek te klankborden met een groep onafhankelijke specialisten. Wat daarbij extra waardevol is, is dat deze groep mensen écht het beste met ons voor heeft en vanuit die gedachte adviseert!”
Bart-Jan Maatman, directeur Klippa

“Een adviesraad geeft ons de gelegenheid om terug te kijken wat er allemaal gebeurd is. Het is altijd weer fijn - en ook vaak verrassend voor onszelf - om de adviesraad te vertellen wat er in de tussentijd is omgezet van de adviezen en wat we hebben gedaan. We hebben vaak cases die we willen toetsen met mensen die niet bij de dagelijkse gang van zaken betrokken zijn. Niet dat we altijd letterlijk doen wat de adviesraad ons aanbeveelt, maar het is fijn om andere gezichtspunten mee te wegen in de beslissingen, zeker als de adviesraadleden die expertise meebrengen die wij niet in huis hebben.”
Frank Korf, directeur/oprichter WorldEmp

Benieuwd of jij toe bent aan een RvA?

Stuur een e-mail naar info@pmpsupervisor.com of bel ons op 085 40 12 470 en we denken graag met je mee. 

Of al op zoek naar kandidaten? Bekijk onze factsheet om te lezen hoe wij werken.