De wereld staat momenteel op z’n kop door het corona-virus. Bedrijven liggen volledig stil of sturen hun medewerkers naar huis om thuis te werken. De economische gevolgen zijn enorm. Wat kun jij in deze tijd als commissaris betekenen? Vier tips van ervaren commissaris en bestuurskundige John van der Starre.

1. Blijf als commissaris op je handen zitten

“In een crisis heb je als mens al snel de neiging om meteen te handelen en dingen te gaan oplossen. Maar ook in deze situatie moet je als commissaris niet op de stoel van de bestuurder gaan zitten. Natuurlijk is er een situatie van angst en verwarring, maar zorg voor heldere communicatielijnen. Het is aan de voorzitter om de bestuurder te bellen om te kijken hoe het ermee staat, of hij of zij nog ‘in control’ is en of de prioriteiten goed op orde zijn. Kunnen de bedrijfsprocessen door, is er een goed crisisteam? 

Als er hele acute problemen spelen, plan dan meteen een overleg in met de bestuurder om het probleem te analyseren en vervolgstappen te benoemen. Als er niets acuuts speelt, hoeft dat niet.”

2. Vertrouw de bestuurder

“Ga ervanuit dat jouw bestuurder capabel genoeg is om de situatie goed aan te pakken. Hij of zij acteert ook niet in isolement, daar zit vaak een goed managementteam of crisisteam omheen. Laat hen het werk doen. Heb je geen vertrouwen? Dan heb je sowieso ergens iets fout gedaan en kan dat later terugkomen in de evaluatie. Nu zal je moeten roeien met de riemen die je hebt.”

3. Breng rust als RvC

“Dit heeft niemand zien aankomen. Op een crisis van deze omvang kun je je ook niet goed voorbereiden. Zaak is nu om het hoofd koel te houden en je niet te laten leiden door emoties. Natuurlijk, het is bizar wat er allemaal gebeurt en er zijn veel onzekerheden – maar haast en angst zijn de slechtste raadgevers. Het mooie van de rol van commissaris is juist dat je die rust kunt brengen. Zie je dat bij anderen binnen de raad of je bestuur emoties een rol gaan spelen? Spreek ze erop aan. En doe vooral ook aan zelfreflectie: merk je dat je er zelf te emotioneel inzit? Doe dan een stap terug.”

4. Plan een evaluatiemoment in

“We weten nu nog niet hoe lang deze crisis zal duren. Maar zorg ervoor dat er snel nadat we in rustiger vaarwater zitten een evaluatiemoment komt. Zie het als een wake-up call. Waar liggen de zwakke punten, waar de sterke? Ben je afhankelijk van anderen – zoals China – om het productieproces of bedrijfsprocessen gaande te houden? Zijn de IT-systemen en security op orde? Iedereen zal hier kleerscheuren aan overhouden. Laat ze niet voor niets zijn en haal er lessen uit.”