De Tweede Kamer steunt de invoering van een vrouwenquotum. Dit betekent dat beursgenoteerde bedrijven moeten zorgen dat hun raden van commissarissen in de toekomst voor minimaal dertig procent uit vrouwen bestaat. Wij interviewen ondernemer en toezichthouder Sacha Engels hierover.

“Ik doe veel van mijn werk vanuit de gedachte dat een heterogene samenstelling van een team tot de beste resultaten leidt. En dan heb ik het niet alleen over vrouwen, maar ook over leeftijd, achtergrond en ervaring. Zet je alleen maar dezelfde soort mensen bij elkaar, dan zijn ze het snel met elkaar eens. Dat lijkt misschien mooi, maar in onze complexe wereld, waar zo veel zo snel verandert, is het juist goed om de dialoog aan te gaan met elkaar. Om ook kritische of andere geluiden de ruimte te geven en vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te benaderen. 

Behoefte aan meer diversiteit in raad

Ik was echt niet altijd voor het vrouwenquotum, want als ondernemer had ik er niet zoveel mee te maken en dacht ik dat vrouwen er op eigen kracht ook wel konden komen. Maar toen ik eenmaal als toezichthouder en adviseur aan de slag ging, merkte ik dat er echt behoefte was aan meer diversiteit in onze raden. Dat het gewoon te langzaam gaat, terwijl bewezen is dat bedrijven met veel diversiteit beter presteren en innovatiever zijn.

En dat argument waar iedereen altijd mee aankomt, dat je voor de beste kandidaat moet kiezen, of dat nou een man is of een vrouw? Of dat die topvrouwen er simpelweg niet zijn? Dat is gewoon onzin. Er zijn áltijd meerdere geschikte kandidaten. En daar zit ook altijd wel een vrouw tussen.

Goed functionerende raad

Ik spreek me daar over uit. Dat vindt niet iedereen prettig, maar dat houdt me niet tegen. Ik sta liever niet op de barricade hoor, maar ik wil wel opkomen voor waar ik in geloof. Ik heb het doel voor ogen, de beste aanpak, een zo goed mogelijk functionerende raad. In de praktijk wordt nog steeds te vaak gekozen voor de veiligste weg. Voor mensen die bij elkaar passen, op elkaar lijken. Ook de grotere wervingsbureaus doen daar helaas nog aan mee. 

Mijn advies dus? Kijk ook eens naar de wild cards. Kandidaten die op het eerste oog misschien niet de beste of meest logische match zijn, maar wel interessante kennis en ervaring hebben, die net even anders zijn dan de rest. Want daar profiteren we uiteindelijk állemaal van.”

Over Sacha Engels

Na tien jaar in international advertising richtte Sacha in 1992 het eerste Nederlandse agentschap voor freelance marketing-communicatieprofessionals op. Zestien jaar later verkocht ze haar bedrijf aan The Works Group. Sindsdien is ze actief als toezichthouder, strategisch business adviseur en VC-investeerder. Sacha is daarnaast ook keynote speaker rondom het thema ‘hoe blijf je relevant in een snel veranderende wereld?’.