Een goed contact met je stakeholders is essentieel voor het werk van een commissaris, zo betoogt Guido Schellings. Als vicevoorzitter van de Raad van Toezicht bij ROC Rivor zag hij de toegevoegde waarde hiervan in de praktijk. Hij deelt zijn ervaringen met ons. “De meeste innovaties ontstaan als er met meerdere partijen en op coöperatieve wijze problemen worden besproken.”

“Het toezichthouderschap. Dat is nu belangrijker dan ooit. En je houdt goed toezicht door de blik óók naar buiten te richten. Samen met de Raad van Bestuur moet je gaan luisteren naar je stakeholders; je klanten en relaties. Wat vinden zij? Wat gaat er goed, wat niet? En daar moet je vervolgens je strategie op bepalen of aanpassen, waarbij je de nieuwe inzichten goed kunt benutten.

In mijn werk als toezichthouder voor het ROC Rivor heb ik zelf ervaren hoe belangrijk - zelfs essentieel - feedback van externen is. Wij moesten destijds als ROC een nieuwe koers gaan varen, maar het was niet helder welke de juiste was. We hebben toen gezamenlijk (RvB en Raad van Toezicht) besloten om naar buiten te gaan, om onze plannen ook daar neer te leggen. Praten dus met onze klanten, leerlingen, ouders, burgemeesters van alle omliggende gemeenten en relaties. Wat vinden jullie van deze nieuwe koers? Zien jullie nog knelpunten? Willen jullie met ons samenwerken? Vaak levert dit mooie resultaten op. De meeste innovaties ontstaan juist als er met meerdere partijen en op coöperatieve wijze problemen worden besproken.

Helder verhaal

Makkelijk is het echter niet. Hoe pak je het aan? Wij hebben besloten om de hulp van derden in te schakelen, vanuit de universiteit, om onze plannen zo helder mogelijk voor het voetlicht te krijgen. Zij hebben ons geholpen met het herschrijven van onze strategische plannen en een juiste omschrijving van de processen en de breekpunten. Doe je dit zelf? Dan is het maar afwachten of het goed gaat. Door de professionele hulp en objectieve blik van buiten konden wij onze stakeholders met een fatsoenlijk verhaal te woord staan en ook meekrijgen – natuurlijk ons uiteindelijke doel.

Dit proces kost zeker energie en tijd. Tijd die je als commissaris misschien niet zo snel hebt. Toch is het de moeite meer dan waard. De markt vraagt tenslotte om zeer gedegen én foutloos toezicht. Als je toestemming geeft voor een grote investering, moet je heel precies weten waar je akkoord op geeft en dit betekent navraag doen bij alle betrokkenen. En lukt het niet om dit in goede harmonie te doen met de RvB? Dan is dit een signaal dat er zaken niet op orde zijn en reden om in ieder geval kritisch te blijven.

In samenspraak

Wees dus niet bang of terughoudend, is mijn advies. Ga als toezichthouder het contact aan en organiseer de stakeholderdialoog. Natuurlijk altijd in samenspraak met de RvB, want die relatie moet zuiver blijven. Het levert zoveel op. Een goed contact met de wereld buiten, meer kennis van en over de markt, eventueel een kritische blik waarop je je strategie kunt aanpassen en onverwachte samenwerkingsverbanden. Met elkaar werken aan de toekomst. Wat is er leuker?”