Belang van een goede RvC of RvA

Nieuws | 28-9-2015

Blog voor de Dutch Dream Foundation

PMP staat voor ‘People Meet People’. Elke dag weer ontmoeten allerlei mensen elkaar en komen nieuwe en oude contacten bij elkaar via bijeenkomsten, netwerken en andere gelegenheden. En als je geluk hebt kunnen daar verrassend mooie dingen uit voortkomen.

In sommige gevallen is het belangrijk om dat geluk een handje te helpen. In sommige gevallen is het zó belangrijk om met de juiste mensen in contact te komen, dat via via netwerken, social media en traditionele wegen tekort schieten. Één van die situaties is het vinden van mensen voor je raad van commissarissen (RvC) of je raad van advies (RvA). Of je nu een grote woningcorporatie bent of een groeibedrijf met 8 FTE: een RvC of RvA is zó bepalend voor het succes van je organisatie, dat je liever niet de eerste de beste in je raad laat toetreden, of iemand die je toevallig kent of bent tegengekomen. De juiste mensen in de raad zijn waardevol, mensen die niet goed passen kunnen desastreus zijn. Het vinden van de juiste mensen kan het verschil zijn tussen je dromen wel of niet waar kunnen maken.

Lange tijd is een RvC of RvA een ondergeschoven kindje geweest. Het was een erebaantje, een formaliteit, iets waar je als jong bedrijf zelfs niet aan wilde beginnen. Het vinden van mensen gebeurde in het Old Boys Network en het ging niet om waarde toevoegen, maar om je naam en wie je kent. Mede dankzij de crisis is dit aan het veranderen: je komt er niet meer mee weg als je organisatie niet scherp is en andersom ben je extra sterk als je je organisatie wél scherp weet te houden. En dat is precies wat een goede RvC of RvA doet. Maar hoe vind je dan de juiste mensen voor die RvC of RvA?

In dat gat is PMP gesprongen: PMP zorgt ervoor dat iedere organisatie de commissarissen of raad van adviesleden kan vinden waar zij naar op zoek is. Niet via-via, maar door middel van een online platform dat hierop is toegespitst. Van grote instellingen tot kleine groeibedrijven: zolang je oprecht naar kwaliteit op zoek bent, kun je er de mensen vinden die je zoekt.

PMP is Nederland aan het veroveren en bereidt momenteel de buitenlandse uitrol voor. Het Dare to have a Dream programma heeft er bij mij voor gezorgd dat ik nóg bewuster aan de groei van PMP ben gaan werken. De bewustwording en het actief bezigzijn met groei werpt binnen dit jaar al zijn vruchten af. De combinatie van theorie uit masterclasses, de frisse blik en stok achter de deur van mijn coach en ervaringsuitwisseling met mede-ondernemers zorgt voor een veel steilere groeicurve dan er anders was bereikt. Als voorbeeld: zonder het programma had ik nu niet iemand aangenomen die ‘ín het bedrijf werkt’ zodat ik ‘áán het bedrijf kan werken’, een cliché, maar zo hebben we het letterlijk afgesproken. En laten we vooral niet vergeten dat het ook nog eens verschrikkelijk leuk is om te doen!

Gerben van der Werf

PMP Supervisor

Alle artikelen